• Home
  • Brood
  • Volkorenbrood vergeten en de eenzame telefoon
0 0
Volkorenbrood vergeten  en de eenzame telefoon

Deel het op je sociale netwerk:

Deel dit

Ingrediënten

650 Water
300 Desem
7 Gedroogde gist
20 Zout
20 Lijnzaad heel
1250 Tarwemeel voor volkorenbrood van Sourbry Goed voor 2 broden

Bookmark dit recept

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Volkorenbrood vergeten en de eenzame telefoon

  • Middelmatig

Ingrediënten

Bereiden

Mijn verwarde professor zoon Stijn is weer eens zijn vers gebakken stapeltje volkorenbrood vergeten, een regelrechte hongersramp voor twee, want komen wij te laat de wachtende, geduldige brooddoos, op een totale onlogische plek zoals in de douche par example, tegen, moet zus Sophie haar 5 boterhammen halveren en nobel delen met de vergeetachtige broer. Dit leidt helaas niet tot vreeTzame saamhorigheid maar eindigt in een hongerig, sacherijnig, kibbelend en vooral verwijtend  “door jou, Stijn, ga ik zowat dood van de honger” en “HALLO!!! Ik doe het toch niet expres?!-duo. Met gezwinde spoed voederen die twee bij thuiskomst en eindigt dit, nadat de maagjes naar volle tevredenheid gevuld zijn, voorbeeldig in een knuffel en een “bedankt Sophie” en een “geeft niet Stijn, kan gebeuren”. Samen eten verbroedert tenslotte, of verzustert, kies maar.
Echter, ligt de brooddoos op een nogal voor de hand liggende plek , zoals de aanrecht en daar kom ik (te) vaak… is het leed te voorkomen en brengen we deze met liefde met de automobiel, want hier ligt niks nie om de hoek, naar school. Een lunch bezorging i.p.v. een ontbijt bezorgen, weer eens een afwisseling 😉 Een broodbelletje voor een lunchreddingsoperatie naar huis wil ook al niet lukken want de “Stijn, vergeet je telefoon niet-mobiel” bungelt eenzaam en stilzwijgend aan de oplader.
Daar prijkt dan midden in de weilanden een liefelijk schooltje, ydillisch gelegen met geitjes aan de voorkant en Shetlandpony’s aan de achterkant van de school. Daar komt dan meestal een verstrooid, blond jongetje uit rennen die uhh, sorry, vergeten, bedankt mam zegt, een dikke pakkerd en een knuffel geeft en weer rap verdwijnt in die fijne school met de opgeluchte broodtrommel vol volkorenbrood in zijn kielzog. Mission accomplished, zeg ik, en ik high five mezelf, (wat er niet uitziet, anticool, probeer het maar es!), de supermombroodkoerier, die zojuist twee broodnodige kinders gered heeft van een akelige broodsituatie! Niks geen kruimelwerk is dat!

 

 

Stappen

1
Gereed

Meng de ingrediënten tot een soepel deeg, voeg na 1 minuut kneden het zout toe en kneed het gedurende 10 minuten met de hand.
Het wordt een zacht en soepel deeg wat enigszins wat plakkerig blijft.
Laat het met een theedoek afgedekt ongeveer 45 minuten rijzen.

2
Gereed

Vouw het deeg voorzichtig op, 1 keer in de lengte en 1 keer in de breedte.
Zelf gebruik ik een groot bekken voor het deeg in te kneden en dan vouw ik het deeg met een halfronde deegkrabber in het bekken om, het is namelijk iets te plakkerig om dit op een werkbank te doen.
Afdekken met de theedoek en weer 45 minuten laten rijzen

3
Gereed

Bestuif een werkbank met bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg in 2 stukken.
Bol de deegstukken op en laat onder een doek 30 minuten rijzen.

4
Gereed

Vorm het deeg tot een bol en doe het vervolgens in een met bloem bestoven rijsmandje. Afdekken met de theedoek en 12 tot 24 uur in de koeling laten staan.

5
Gereed

Haal het deeg uit de koelkast en laat op temperatuur komen. Bestuif een bakplaat met bloem en Draai het rijsmandje voorzichtig om boven de bakplaat. Het deeg komt er nu langzaam uitgerold.
Plaats het brood in de op 235 graden voorverwarmde oven en zet de temperatuur na 5 minuten lager op 200 graden. Het brood is na ongeveer 30 minuten goed.

Lot

Recept Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik het formulier hieronder om uw recensie te schrijven
pannenkoeken
Vorige
Wilde pannenkoeken uit de tuin
kruidnootjes
Volgende
Sinterklaas Kapoentje, zuurdesem in mijn schoentje

Plaats uw reactie hier

een + negentien =