Ingrediënten
-
200 gram Tarwebloem
-
200 gram Roggemeel
-
22 gram Gedroogde gist
-
260 gram WaterKoud water
-
12 gram Zout
-
6 gram Suiker
-
75 gram Boter
-
250 gram Rozijnen
Bereiden
Wat tik ik nu?! Roggeverdommekes? Foei Lot, niet van die lelijke woorden, het zit iedereen wel eens tegen en een broodje kan wel eens mislukken maar om nu zo te beginnen?!
Het valt ook niet in de categorie van de mislukte Gatverdammekoekjes, neen, het is serieus, bestaand brood! Oud brood, vers gebakken.
Rondje Wikipedia leert mij jaartal 1415, Antwerpen, iets met een rijke stinkerd die “de gedoemden”, de gevangenen voerde met een lekker pittig zwaar roggebrood, was er een feestje in de stad gingen er “HOERA” krenten en rozijnen door en amai, de Roggeverdommekes waren geboren.
Iets met zo’n geweldige naam moet natúúrlijk op tafel komen hier en om geen risico te nemen roep ik keihard “Roggeverdommekes” naar man Peter om hem te triggeren om als antwoord te krijgen: “wat is er Lief, is er weer een baksel mislukt?”. Voordat hij in de automatische, troostende stand staat, leg ik hem het verhaal uit.
Ook leg ik hem voor dat het me een beter idee lijkt en het een ietwat betere kans van slagen heeft wanneer híj de bakhonneurs waarneemt zodat de obesitas-eendjes die voor het huis zwemmen ook even adempauze kunnen nemen en hij stemt zonder twijfel toe. Tsss, een béétje tegenstribbel, een wegwuivend handje “joh, dat kan jij ook heus wel” of bemoedigende woorden richting mijn bakkunst hád ik kunnen waarderen maar helaas bleven deze uit.
Dus mijn schattebolleke, mijn zoetekoekske aan de bak en terwijl ik mijn kot aan het kuisen ben, komen er verrukkelijke luchten uit de oven, hier word geen poets gebakken maar waardig bajesbrood!
Met een rol gezouten roomboter in de aanslag, maar allez zeg, da’s een stief plezant broodje, de geur alleen al staat garant voor een geluksmomentje, de smaak is onovertoffen, dit is op zeker en vast een blijvertje!!
Voordat ge goesting gekregen hebt in zo’n schoon krentenbroodje en naar de Appie rent en keihard “één Roggeverdommeke, ongesneden graag” op de broodafdeling tegen de broodmeiskes roept, het is vooralsnog enkel bij de zuiderburen te verkrijgen. Goed excuus voor een weekendje Antwerpen óf zelf aan de slag, bij deze het recept, makkie, bij mij waren ze ook heus gieleganst wel gelukt, ben niet zot geboren en onnozel gewiegd!
Stappen
1
Gereed
|
Week de rozijnen een half uurtje in water, spoelen en droog deppen met een schone theedoek. |
2
Gereed
|
Doe de tarwebloem, roggebloem en water in een kom en roer het snel door elkaar. Laat 15 minuten staan. |
3
Gereed
|
Voeg vervolgens suiker, boter en gist toe en kneed voor 2 minuten. Voeg nu het zout toe en kneed het goed door elkaar gedurende minimaal 15 minuten. Nu de rozijnen toevoegen er erin vouwen. Vorm er een bol van en laat het 30 minuten rijzen. |
4
Gereed
|
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, bol ze op en laat het gedurende 20 minuten rusten onder een droge doek. |
5
Gereed
|
Bol het opnieuw op en druk de bovenkant van de bol in wat roggemeel voor de topping. Dek de bollen af met een licht vochtige doek en laat het gedurende 45 á 55 minuten rijzen. |
2 reacties Verberg reacties
hahahaha, doet me denken aan een filmpje over een nieuw biersoort met de naam Biertrut! Je hoort het voor je zeg maar. Denk dat het jiskefet was ofzo, anyway, mooie variant dit gadverpielekes lekker lijkend broodje.
Jaaaah! De biertrut, ik was haar alweer vergeten, haal eens efkens een biertrut! Broodje is crimineel lekker Marian!