2 0
Roggeverdommekes, Lot in het schavot?

Deel het op je sociale netwerk:

Deel dit

Ingrediënten

200 gram Tarwebloem
200 gram Roggemeel
22 gram Gedroogde gist
260 gram Water Koud water
12 gram Zout
6 gram Suiker
75 gram Boter
250 gram Rozijnen

Bookmark dit recept

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Roggeverdommekes, Lot in het schavot?

  • Porties 4
  • Gemakkelijk.

Ingrediënten

Bereiden

Wat tik ik nu?! Roggeverdommekes? Foei Lot, niet van die lelijke woorden, het zit iedereen wel eens tegen en een broodje kan wel eens mislukken maar om nu zo te beginnen?!
Het valt ook niet in de categorie van de mislukte Gatverdammekoekjes, neen, het is serieus, bestaand  brood! Oud brood, vers gebakken.
Rondje Wikipedia leert mij jaartal 1415, Antwerpen, iets met een rijke stinkerd die “de gedoemden”, de gevangenen voerde met een lekker pittig zwaar roggebrood, was er een feestje in de stad gingen er “HOERA” krenten en rozijnen door en amai, de Roggeverdommekes waren geboren.
Iets met zo’n geweldige naam moet natúúrlijk op tafel komen hier en om geen risico te nemen roep ik keihard “Roggeverdommekes” naar man Peter om hem te triggeren om als antwoord te krijgen: “wat is er Lief, is er weer een baksel mislukt?”. Voordat hij in de automatische, troostende stand staat, leg ik hem het verhaal uit.
Ook leg ik hem voor dat het me een beter idee lijkt en het een ietwat betere kans van slagen heeft wanneer híj de bakhonneurs waarneemt zodat de obesitas-eendjes die voor het huis zwemmen ook even adempauze kunnen nemen en hij stemt zonder twijfel toe. Tsss, een béétje tegenstribbel, een wegwuivend handje “joh, dat kan jij ook heus wel” of bemoedigende woorden richting mijn bakkunst hád ik kunnen waarderen maar helaas bleven deze uit.
Dus mijn schattebolleke, mijn zoetekoekske aan de bak en terwijl ik mijn kot aan het kuisen ben, komen er verrukkelijke luchten uit de oven, hier word geen poets gebakken maar waardig bajesbrood!
Met een rol gezouten roomboter in de aanslag, maar allez zeg, da’s een stief plezant broodje, de geur alleen al staat garant voor een geluksmomentje, de smaak is onovertoffen, dit is op zeker en vast een blijvertje!!

Voordat ge goesting gekregen hebt in zo’n schoon krentenbroodje en naar de Appie rent en keihard “één Roggeverdommeke, ongesneden graag” op de broodafdeling tegen de broodmeiskes roept, het is vooralsnog enkel bij de zuiderburen te verkrijgen. Goed excuus voor een weekendje Antwerpen óf zelf aan de slag, bij deze het recept, makkie, bij mij waren ze ook heus gieleganst wel gelukt, ben niet zot geboren en onnozel gewiegd!

Stappen

1
Gereed

Week de rozijnen een half uurtje in water, spoelen en droog deppen met een schone theedoek.

2
Gereed

Doe de tarwebloem, roggebloem en water in een kom en roer het snel door elkaar. Laat 15 minuten staan.

3
Gereed

Voeg vervolgens suiker, boter en gist toe en kneed voor 2 minuten. Voeg nu het zout toe en kneed het goed door elkaar gedurende minimaal 15 minuten. Nu de rozijnen toevoegen er erin vouwen. Vorm er een bol van en laat het 30 minuten rijzen.

4
Gereed

Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, bol ze op en laat het gedurende 20 minuten rusten onder een droge doek.

5
Gereed

Bol het opnieuw op en druk de bovenkant van de bol in wat roggemeel voor de topping. Dek de bollen af met een licht vochtige doek en laat het gedurende 45 á 55 minuten rijzen.
Bak het vervolgens in een op 200 graden voorverwarmde oven gedurende 35 tot 40 minuten. Daarna op een rooster laten afkoelen.

Lot

Recept Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik het formulier hieronder om uw recensie te schrijven
kaas-ui brood
Vorige
Gezellig met de kinders aan het bier
citroentaartjes
Volgende
Citroentaartjes uit de bakbijbel

2 reacties Verberg reacties

hahahaha, doet me denken aan een filmpje over een nieuw biersoort met de naam Biertrut! Je hoort het voor je zeg maar. Denk dat het jiskefet was ofzo, anyway, mooie variant dit gadverpielekes lekker lijkend broodje.

Plaats uw reactie hier

zeven + 20 =