0 0
Brood uit een blikje alstublieft

Deel het op je sociale netwerk:

Deel dit

Ingrediënten

500 gram Tarwebloem
3 dl Water lauw
7 gram Gist
7,5 gram Zout
10 gram Honing

Bookmark dit recept

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Brood uit een blikje alstublieft

Blikje Brood

Blikbrood

  • Porties 4
  • Gemakkelijk.

Ingrediënten

Bereiden

Amai, bedoelen ze deze twee maanden met “het Suikerfeest”? We struikelen van de ene festiviteit in de ander wat gepaard gaat met enorme hoeveelheden sneuperijen. De bodem van de Sint Maarten-trog is nog steeds niet bereikt. Ondanks dappere pogingen van de kinders. Zelfs niet met hulp van twee ozo nobele, opofferende ouders die braaf mini Snickertjes, Kitkatjes en Twixjes wegwerken.

Ik had de afdeling chipjes met smaakversterkers onder mijn vleugels genomen. Opvallend veel Bugles. Lekker ranzig met zo’n tube Alpenkruiden smeerkaas, die met die koksmuts. De rest van de krakende,vette aderdichtslibbertjes is tegenwoordig redelijk E-nummer gematigd. Daar gaat mijn excuus om alle chipjens van de kinders te confisceren.

Dan pakken we door met zelfgebakken kruidnootjes en chocoladeletters. Want ondanks dat die slungels allang niet “gelovig”meer zijn mag dat natuurlijk niet ontbreken. Stel je voor. De buurtjes onderscheppen mijn bloedjes nog eens tijdens het rondje met het hondje. Dan word een zak strooigoed van formaat bigshopper in hun handen gedrukt ‘om ze es te verwennen’. De adventskalender met chocolaatjes prijkt al op de schoorsteen. Oma heeft ongetwijfeld ook al een voorraadje lekkers klaar staan voor de feestdagen. Want ach ‘zo vaak ziet ze ze immers niet dus dan mag er toch wel wat extra’s’?!

Dan Kerst in ’t verschiet, Kerstkransjes, Kerstkoekjes, Kerstontbijtjes, Kerstdiner. Nogmaals Kerstdiner, Kersttoastjes, Kerstbitterballen, oké, die bestaan niet, gewoon bitterballen dan. Ieder jaar een GRATIS ( fijn woord) doos van 50 stuks van de groothandel cadeau. die je móet op!
Nahikkend met de laatste restjes kalkoen nog tussen je tanden óp naar Oudejaarsavond met oliebollen en appelflappen. Zonder leuk bloesje of overhemmetje want de spanning op de knoopjes is een gevaar voor de omgeving geworden. Er zouden bij te diep inademen zomaar gewonden kunnen vallen.

Eén grote uitputtingsslag deze maanden tussen het broodbakken door.
Deze keer had moeders goesting om weer eens een poging te doen. Oh oh, denk je, gáát ze weer. Wanneer leert ze het nu na al die misbaksels. Laat brood bakken nou aan man Peter over, die zít er op.

Maar ha! Deze keer verander ik van tactiek, i.p.v. plattoletten en stokbroden die met gemak door de brievenbus passen, ga ik de hoogte in! Jahaa, daar sta je van te kijken hé?! Brood in een blikje!
Een echte showstopper tijdens het Kerstdiner, niks zo’n tuttig mandje met plakjes stokbrood, neeeee. Iedereen zo’n flabbergasting blikje brood! En..verbaasde gezichten hier in huis alom : Het is zowaar gelukt! Vreugdedansje, uurtje of drie, goed voor de Buglesbillen.

Stappen

1
Gereed

Gist, honing in het lauwe water oplossen

2
Gereed

Zout in een enorme schaal doen, bloem erboven op

3
Gereed

Gistmengsel er bij en kneden, duwen, trekken en omvouwen, zeker tien minuten, vinden de gluutjes fijn!

4
Gereed

Bolletje vormen, afdekken met plastic folie en 40 minuten laten rijzen.

5
Gereed

Vier blikjes klaarzetten met bakpapier op maat er in, anders krijg je het brood er met geen mogelijkheid meer uit.

6
Gereed

Het gerezen deeg eventjes plat duwen en in vier stukken verdelen, in de blikjes tot de helft doen.

7
Gereed

Laten rijzen tot ze boven het blik uitkomen, oven voorverwarmen op 190 graden

8
Gereed

Hoepla, de oven in en het beste ervan hopen. Ongeveer 20 minuten, dan op 180 graden zetten en nog 5 minuten. Iedere oven is anders natuurlijk dus check het gewoon even of ze niet te bruin worden.

9
Gereed

Aflaten koelen en als het goed is heb je nu lekker fluffie plukbrood, lekker om sausjes en jus mee te deppen, jum! Binnenkort maak ik de kruidenvariant met Parmezaan, ui, rozemarijn en knoflook

Lot

Recept Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik het formulier hieronder om uw recensie te schrijven
kruidnootjes
Vorige
Zuurdesem Sinterklaas Kapoentje
ontbijtkoek
Volgende
Pain d’Epice, voila! Lot-proof recept

2 reacties Verberg reacties

Plaats uw reactie hier