Background Image
  • Home
  • Brood
  • Monkey Bread, Apenbrood, broodje aap dus, poging nr 1
0 0
Monkey Bread, Apenbrood, broodje aap dus, poging nr 1

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
30 gram Roomboter
250 ml Volle melk
50 gram Suiker
7 gram Gedroogde gist
450 gram Bloem
75 ml Water
1 theelepel Zout
150 gram Bruine basterdsuiker
1 eetlepel Kaneel
75 gram Roomboter gesmolten

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Monkey Bread, Apenbrood, broodje aap dus, poging nr 1

Cuisine:
  • 180 min
  • Serves 12
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Monkey Bread, apenbrood…Nog nooit van gehoord, kwam het tegen in de buurt van de
Roggeverdommekes. Brood met zo’n geweldige naam sméékt er gewoon om gebakken te worden!
Een Amerikaans dingetje ongezond, wat bij een feestelijk ontbijt verorberd wordt. Lijkt mij minder dodelijk om het bij een kopje koffie te serveren op een verjaardag. Eén keer per jaar hóógstens.

Zonder apenvlees natuurlijk en veel roomboter, suiker en kaneel. Een regelrechte aanval op je personenweegschaal.
En…laat het tromgeroffel inzetten en trompetgeschal klinken: ik heb me aan het recept gehouden. Wat op zich al een klein wonder is, en het is gelukt!!!! Paar beginnersfoutjes maar daar pronkt toch zo’n 15.000 calorieën op den aanrecht. Wachtend op de reis naar mijn heupen.

Bij gebrek aan een tulbandvorm de veel te kleine Poffertvorm gebruikt en de balletjes te groot gedraaid. Stomweg vergeten dat die dingen ook nog gingen rijzen, maar hij doet het.
Man Peter probeert met telepathische krachten het Monkey Bread afgekoeld te kijken. Door de geur van de boter en de kaneel kun je ons beiden inmiddels opvegen. Richting aanrecht dan graag.

De bolletjes poppen olijk uit de bovenkant. Schreeuwen om onderkant te mogen worden. Wie ben ik om dit te negeren dus offer mij geheel onbaatzuchtig op. De brandblaren op mijn handen maar daar is ie dan. Als vlooiende aapjes peuteren we een kleverig goudbruin bolletje van de bolletjesberg. Man oh man, het zou verboden moeten worden!

Het apenvirus slaat om me heen en heb terstond visioenen van Monkey Bread met appel en nootjes of peer en chocola. Of of of kaas en panchetta en en en ook verse tuinkruiden en knoflook en kaas, ja,ja, ja, hijg hijg.

Eerst deze maar zo snel mogelijk uitdelen. Roep hulp in van kinderen en buurjongetjes. Laat het verdwijnen in lunchtrommeltjes om uit te delen. Weg ermee! Anders pas ik wéér niet in mijn zomerkleding dit jaar. Ik sla direct aan het joggen door dat ene verrukkelijke, sticky, zoete kaneelbolletje in mijn mond. Joggen, Lot? Naar de winkel ja, namelijk voor een nog grotere tulbandvorm! Wat dacht je dan?!

Steps

1
Done

Doe het zout onderin de kom, bloem erop, de 30 gramboter, suiker, gist en water en melk en mengen. En dan ...kneden maar, 15 minuten lang. Het deeg is elastisch en plakkerig door het vocht en lastig van je vingers af te krijgen maar dat komt de luchtigheid straks ten goede.

2
Done

Doe het deeg in een schaal en laat een uur reizen tot het zo'n beetje verdubbeld is

3
Done

Meng de basterdsuiker met het kaneel en smelt de boter. Probeer kleine balletjes ( of hompjes) te draaien, dompel deze in de boter rol door de suiker en mik 'm in de tulbandvorm. Deze dakpansgewijs vullen. niet aandrukken, het gaat nog een keer rijzen. Vul de vorm tot de helft, dek , m weer af en weer een klein uurtje wachten.

4
Done

Oven op 175 graden voor verwarmen, ding erin, wekkertje op 30 minuten zetten om te checken en neus open. Mijn tennisballen rezen aardig door en bulkte wanstaltig over de rand maar zo gauw hij omgedraaid was, uiteindelijk, zag je er bijna niets meer van en meteen beetje sjoemelen kwam ie nog redelijk op foto ;). Is ie mooi bruin kan hij er uit en moet ie tien minuten afkoelen, dan omkeren en TADAAAH, plukken maar!

Charlotte

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Citroentaartjes uit de bakbijbel
Featured Image
next
Pindakaas zelf maken, nootzakelijk geno(o)t!
previous
Citroentaartjes uit de bakbijbel
Featured Image
next
Pindakaas zelf maken, nootzakelijk geno(o)t!

Add Your Comment