• Home
  • Brood
  • Koek koek, ben helemaal in de Tonkabonen!
0 0
Koek koek, ben helemaal in de Tonkabonen!

Deel het op je sociale netwerk:

Deel dit

Ingrediënten

100 gram Havermout
300 gram Speltmeel volkoren
4 eetlepels Honing
1 eetlepel Appelstroop
1 perssinaasappel gezeefd zonder de Tonkaboon
1 Tonkaboon in stukjes gehakt
100 gram Pure chocolade fijn gehakt
1 Ei
eetlepel Kaneel
snufje zout
325 ml Amandelmelk
2 theelepels Bakpoeder

Bookmark dit recept

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Koek koek, ben helemaal in de Tonkabonen!

  • Porties 12
  • Gemakkelijk.

Ingrediënten

Bereiden

Koek, koek en de derde koek ligt alweer mijn keuken te verhullen met mysterieuze luchten…
Ineens zat ie in mijn hoofd: Tonkabonen, chocola en sinaasappel. Giftige Tonkabonen nota bene! Nu ben ik geenszins voornemens mijn gezin uit te roeien, want na zoveel jaar raak je toch aan ze gehecht, dus vergt dit enige uitleg. Tonkabonen zijn giftig maar je gebruikt alleen het aroma welk ongelofelijk, onbeschrijfelijk paradijselijk is. Ik rasp zo’n levensgevaarlijke rakker, pers een sinaasappeltje en laat dit afgedekt een nachtje trekken. Volgende dag voor gebruik door het zeefje en je hebt een  mysterieus, hypnotiserend, verrukkelijk ruikend vocht.
Nog nooit van gehoord, Tonkabonen, tot een dessert in Parkheuvel in Rotjeknor waar ik nog steeds slapeloze nachten van heb, van de voorliggende gangen ook,  man Peter is nog steeds lichtelijk verbaasd/beledigd om het feit dat ik dáár wel werkelijk álles grommend opat. Ik lust geen sucadelapjes met die niet weg te kauwen stukjes en vetrandjes, dáár snoof ik het op zo lekker.
Varkensvlees ook zo’n dingetje. Jarenlang heb ik vol gehouden dat ik een varkensvlees allergie had om karbonaadjes te ontwijken want ik griezel van al die structuren en “vetjes”. Die allergie was broodnodig voor vrinden die  goed bedoelend “Ja maar als ík ze bak dan…”om vervolgens weer zo’n traumalapje voor mijn neus te parkeren. Als een lesbienne in een heterokroeg waar er altijd minimaal één beschonken zelfbenoemde testosteronhengst verkondigd dat hij haar kan genezen, zo had menig thuiskok een acute missie om mij te bekeren tot varkensvlees wanneer ik aangaf geen karbonaadjes te lusten. Een geveinsde allergie maakte daar korte metten mee, de gemiste varkenshaasjes nam ik dan maar voor lief.
Champignons ook zo’n ding, smaak is heerlijk maar de structuur brrr, in Parkheuvel wreef ik nog nét niet mijn gezicht er mee in. En waar ik meestal eindig met een kaasplateau voor mijn neus met een stevig rood wijntje en daar zoete dessertwijn  voor mij een bahbah is, ben niet zo van de zoete kant, dáár was het dessert een waar hoogtepunt in mijn culifantasieën te samen met een mindblowing, mierzoete sherry, nog een keer nog een keer, jubeljuichjottum! Sinaasappelparfait met chocolade en tonkaboon. Ik moest bijna aan de zuurstof zo adembenemend lekker!
Op zoek naar een legale dealer voor de in veel landen verboden vrucht, et voila, om je vingers bij af te likken en te bewaken met je leven tegen inwonende chocoladejunks: Pain d’Epice avec Chocolat aux Féve Tonka, , ik kan het natuurlijk ook gezonde bonenkoek noemen, dan is ie iets veiliger voor diefstal….

Stappen

1
Gereed

Behalve de chocolade weer in de keukenmachine en mengen, oven op 150 graden zetten.

2
Gereed

Chocolade door het beslag roeren, bakblik invetten, uurtje in de oven, gordijnen dicht en broekriem los of iets elastisch in de taille, mes, plank, roomboter en gáán!

Lot

Recept Reviews

Er zijn nog geen beoordelingen voor dit recept, gebruik het formulier hieronder om uw recensie te schrijven
walnoten
Vorige
Tis voor de bakker, zónder “you-basterd”suiker
kaas-ui brood
Volgende
Gezellig met de kinders aan het bier

Plaats uw reactie hier

vijf × 5 =