Ingrediënten
-
500 gram AardbeienHet liefst verse Hollandse aardbeien maar diepvries kan ook. Bij het gebruik van diepvries aardbeien neem dan slexhts 475 gram.
-
400 gram geleisuiker
-
1 theelepel citroensap
-
2 eetlepels Water
Bereiden
Zelfgemaakte aardbeienjam. Daar worden wij gelukkig van! En ook voor onze klanten van Ontbijtservice Noorderland niets minder dan het beste. Altijd home made jam bij de ontbijtjes!
Jam maken is moeilijk dacht ik vroeger. Aangezien mijn moeder water nog kon laten aanbranden was het niet aannemelijk dat er gezellige “geheime” familie recepten van huis uit zouden worden doorgegeven.
In mijn beleving was het een ingewikkeld proces wat mijn wiskundig vermogen, wat ik nauwelijks/niet bezit, ver te boven ging. Uitsluitend voorbehouden aan wijze dames die dat al generatie op generatie weer van hun moeders hadden geleerd. Ik dors er niet eens over te lezen. Dan zou ik waarschijnlijk de bevestiging krijgen dat deze mysterieuze fruitalchemie niet voor mij was weggelegd. Een heuse jam-maak-fobie dus! Nu ben ik echt een kaasmens dus het leven was verder best dragelijk zonder jam op mijn bammetje en had ik het een plekje gegeven.
Maar er kwam redding voor het jamloze stadsmeisje in de vorm van man Peter, die het, hoe geweldig, wél van zijn moeder had geleerd. Na enige aanmoediging en de belofte dat hij me bij het handje zou nemen en stap voor stap mij er doorheen zou loodsen, ging ik dapper de strijd in. Inmiddels sta ik al jaren moeiteloos in de jam-pan te roeren terwijl ik tegelijk spruitjes schoonmaak, mijn teennagels in een vrolijk kleurtje lak terwijl ik sushi eet met stokjes. Eitje!
Om mensen die aan dezelfde afwijking waar ik jaren aan geleden heb te helpen, wil ik het graag met jullie delen. Aardbeienjam maken is écht niet moeilijk, JE KAN HET!!
Stappen
1
Gereed
|
voorbereiding |
2
Gereed
|
Koken |
3
Gereed
|