Het avontuurtje van man Peter laat scheetjes Deel 2

Zo! Even serieus nu! Het avontuurtje van mijn echtgenoot! Zie hier deel 1. Voor diegene die inmiddels benieuwd zijn hoe het met het reutelende Moederdeeg Alexis gaat, bij deze het vervolg. Waarschuwing: De volgende tekst kan als schokkend ervaren worden: Ze is gevierendeeld…..Ze leeft nu gedeeltelijk in de koelkast en delen van haar hebben de vriezer betrokken. Om in het digitale tijdperk te spreken: we hebben een back up gemaakt. Mocht starter Alexis in de koelkast toch om wat voor reden dan ook een schimmeltje oplopen (kan de beste overkomen) dan hebben we nog een nieuw “lichaam” op voorraad. Maar ze léeft! Woest borrelend staat het avontuurtje nu al 4 weken in de koelkast en is ze al gebruikt voor dit prachtige zuurdesembrood met een ziel.
Zoals eerder vermeld is dit een verdomd goed gelukte eerste poging, er bestaan nl. duizend en één manieren om je desem te maken maar hier zijn we erg blij mee! Zuurdesembrood rules! Jammie!
Voor de hardcore broodavonturiers die direct aan de slag willen volgt hier man Peters plan van aanpak:
Te beginnen: Eerst een fruitwater maken voor de eerste twee stappen daarna stap je over op “gewoon” water. Lekker bacteriën kweken, fruit fermenteren, niet moeilijk, wel lekkerderder!
Stappen voor het fruitwater:
- Rasp een appel met schil en al, een stukje peer, een paar krenten of wat er in fruitschaal ligt en zet dit onder water in een schoon brandschoon potje en bewaar op kamertemperatuur.
- Twee maal per dag in roeren en na een dag of 3 à 4 is het water aan het gisten.
- Zeef het water, fruit de G.F.T. in en bewaar het fruitwater na gebruik in de koelkast. Verder naar het zetsel.
Stappen voor het zetsel:
- Meng 50 gram roggemeel, 50 gram tarwebloem en 100 gram fruitwater met elkaar, afdekken met een schone doek en laat het 24 uur op kamer temperatuur staan.
- Voeg 50 gram roggemeel, 50 gram tarwebloem en 100 gram fruitwater toe en roer het met een spatel door elkaar. Afdekken met een doek en laat het 1 uur op kamertemperatuur staan, zet het vervolgens 23 uur in de koelkast.
- Dag 3: doe 100 gram van het mengsel in een schone glazen pot of kunststof bakje en gooi de rest weg. Voeg 50 gram roggemeel, 50 gram tarwebloem en 100 gram normaal water toe en meng het met een spatel door elkaar. Afdekken met een doek en laat het 1 uur op kamertemperatuur staan, zet het vervolgens 23 uur in de koelkast.
- Dag 4, 5, 6 en dag 7: zelfde als punt 3 maar vanaf hier voed je de desem met 100 gram tarwebloem en 100 gram water.